Dziczyzna – rozprawiamy się z mitami!

Dziczyzna – rozprawiamy się z mitami!

Artykuł miesiąca

Wokół dziczyzny, która od wieków jest królową polskich stołów, narosło w ostatnich latach wiele nieprawdziwych historii. Jedni mówią, że dziczyzna nie jest smaczna, inni, że nie jest zdrowa, kolejni zastanawiają się nad słusznością zjadania mięsa zwierząt żyjących wolno, skoro dostępne jest mięso z hodowli. Wiele osób, nie doszukując się prawdy, sięga w sklepie po mięso wieprzowe, pomijając polski przysmak, znany i doceniany już całe wieku temu. Czy dziczyzna jest zdrowa? Ile kosztuje mięso z dzika? Jak przygotować dziczyznę? Wszystkie odpowiedzi poniżej.

Mit pierwszy – czy dziczyzna jest zdrowa?

Wiele osób twierdzi, że nie ma co ryzykować z kupnem mięsa z dziczyzny, skoro na rynku jest cała masa innych mięs. Otóż błąd! O ile kupujesz dziczyznę w sprawdzonym miejscu, a nie ryzykujesz darem od sąsiada, który wieczór wcześniej rozjechał dzika, to dziczyzna jest bezpieczna. Mięso z dzika, sarny czy jelenia, zanim trafi do sprzedaży, poddawane jest dokładnym badaniom weterynaryjnym. Bez tych badań i pieczątki zakładu weterynaryjnego dziczyzna nie jest dopuszczana do handlu. Jeśli zaś chodzi o dostęp do innych rodzajów mięs, to tutaj też dziczyzna wychodzi na prowadzenie pod kątem zdrowia. Wieprzowina czy drób to mięso pochodzące z hodowli. Zwierzęta te rodzą się i umierają w niewoli, przetrzymywane są w zbyt ciasnych klatkach, karmione paszą z GMO, faszerowane sztucznymi hormonami i antybiotykami na przyspieszenie wzrostu i choroby, które dotykają wyeksploatowanych zwierząt. Następnie przewożone są w nieodpowiednich warunkach do ubojni, w której umierają otoczone zamachem krwi i strachu swoich poprzedników. Każdy z tych czynników ma ogromny wpływ na jakość mięsa, jego kolor, zapach i trwałość oraz smak. Dziczyzna, sarnina czy jelenina, to mięso wybiegane, z niską zawartością tłuszczu i niską kalorycznością. Mało kto wie, ale dziczyzna jest mięsem chudszym od drobiu! Ponadto zawiera w sobie masę wartościowych elementów – witaminy z grupy B, fosfor, wapń, łatwoprzyswajalne żelazo, magnez, białko bogate w aminokwasy. Brak ludzkiej ingerencji i sztucznych składników sprawia, że dziczyzna nie powoduje alergii pokarmowych. Dziczyzna świetnie nadaje się zarówno dla maluchów dopiero rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety, jak i dla osób starszych, zwłaszcza zaś dla wszystkich chorych na anemię, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol czy osób odchudzających się.

Dziczyzna – rozprawiamy się z mitami!

Mit drugi – czy dziczyznę łatwo przygotować?

Kolejna grupa ludzi rezygnuje z dziczyzny, ponieważ uważa, że z dziczyzny nie da się przygotować zbyt wielu potraw, a mięso jest trudniejsze w przygotowaniu, niż popularna wieprzowina czy drób. I te osoby także się mylą. Kiedyś, gdy dziczyzna nie była łatwo dostępna w sklepach, trzeba było ją samodzielnie zamrozić, tak aby odpowiednio skruszała. Teraz jednak dziczyznę możemy kupić w opcji już zamrożonej i od razu zacząć przygotowywać. Możemy także kupić dziczyznę surową, a następnie zamarynować ją na kilka dni i dopiero wtedy wyczarować z niej prawdziwe cuda. Co można przygotować z dziczyzny? Wszystko! Pożywne zupy, mięso smażone, pieczone, wędzone, grillowane, podawane w formie dań głównych, przystawek czy wieczornych przekąsek. Z dziczyzny przygotujemy smalec z dzika, pieczony udziec jelenia, różne rodzaje kiełbas, pasztet z dziczyzny w wersji delikatnej (pasztet z sarny) lub wyrazistej (pasztet z jelenia). Warto także dodać, że dziczyzny pod względem smaku i aromatu nie zastąpi żadne mięso, a to wszystko dzięki leśnej diecie dzikiej zwierzyny. Dzikie zwierzęta żywią się tym, co daje im natura – owocami leśnymi, kasztanami, korzeniami, grzybami, bukwią, leśnymi ziołami. Każdy z tych przysmaków ma swój unikalny aromat, który przenika do mięsa zwierzęcia, a następnie ląduje na naszym talerzu. Tego wydatkowego aromatu nie da się podrobić w żaden sposób.

Dziczyzna – rozprawiamy się z mitami!

Mit trzeci – czy dziczyzna jest droga?

To często spotykana opinia – po co kupować droższą dziczyznę, zamiast tańszej wieprzowiny? A po co kupić droższe, wyprofilowane obuwie, wykonane ręcznie i precyzyjnie, które posłuży nam latami i nie zrobi krzywdy naszej stopie, skoro można kupić buty na ulicznym stoisku za 40 złotych? I jedne buty i drugie mają to samo zadanie, ale wypełniają je w zupełnie inny sposób i w zupełnie innej jakości. I tak samo jest z mięsem – można kupić mięso wieprzowe, wyprodukowane hurtowo, nie mające zbyt wielu wartości odżywczych albo nieco droższą dziczyznę, która jest mięsem o lepszej jakości, bogatsze w składniki odżywcze i dobrze wpływające na nasz organizm. Najemy się i wieprzowiną i dziczyzną, ale na nasz organizm te dwa rodzaje mięsa wpłyną zupełnie inaczej. Warto zwrócić uwagę na to, co wrzucamy do sklepowego koszyka, a następnie na nasz talerz i być świadomym, że nawet największe naklejki BIO, EKO GMO free znajdują się na mięsie hodowlanym. Dziczyzna zaś nie potrzebuje żadnych nalepek – to dobroć i natura prosto z lasu.

Dziczyzna – rozprawiamy się z mitami!

Jeśli chcesz spróbować wyjątkowych przysmaków z dziczyzny, ale boisz się samodzielnego wykonania, zapraszamy do nas. Sklep z dziczyzną Leśniczówka to firma stworzona przez pasjonatów myślistwa, w której robimy wędliny od lat, według receptur przekazywanych z dziada pradziada. Nasza kiełbasa krakowska, kiełbasa myśliwska, włoskie salami czy hiszpańskie chorizo w polskiej wariacji z dziczyzny podbiją Twoje podniebienie, a serce skradnie kiełbasa z dzika. Cena naszych produktów nie jest zawyżona, gwarantujemy, że płacisz za wysoką jakość mięsa, wspaniały smak i tradycyjne receptury.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o